Gazdálkodj okosan
Precíziós növénytermesztés és környezetbarát termékek
HU | EN

Kelpak BIO

Ecklonia maxima 34% tengeri alga koncentrátum. Növénykondícionáló készítmény

Danuba Kelpak

Szabályozza és serkenti a növények élettani folyamatait.

 • Fokozza az oldalirányú gyökérképződést, ezáltal segíti a tápanyagok és a víz felvételét
 • Serkenti a fiatal növények, palánták és faiskolai csemeték korai növekedését
 • Erősíti a növények természetes ellenállóképességét
 • Csökkenti a biotikus és abiotikus stresszhelyzetek káros következményeit, ezáltal az ültetési sokk is mérsékelhető
 • Növeli a fotoszintézist, fokozza a növény szénhidrát-termelését.
 • Elősegíti a pollen csírázását és a pollentömlő növekedést, ezáltal a megtermékenyülést és a terméskötődést
 • Mérsékli a gyümölcselrúgás mértékét, fokozza a gyümölcsméretet, színt és a cukortartalmat
 • Növeli a termést, ezáltal biztosítja a beavatkozás megtérülését.
 • Javítja az eltarthatóságot, mérsékli a tárolás során jelentkező minőségromlást.
Ecklonia maxima feldolgozása
A Kelpak nyersanyagát jelentő Ecklonia maxima tengeri algát szigorú belső előírások szerint, tudományos precizitással takarítják be és dolgozzák fel ún. hideg sejtrobbantásos technológiával, amely megakadályozza az algában lévő aktív molekulák roncsolódását, megsemmisülését.
Ezáltal ezek az aktív molekulák a Kelpakban nagy koncentrációban vannak jelen, biztosítva a termék kellő hatékonyságát.
A Kelpak a következő természetes bioaktív alkotókat tartalmazza:
Alginátok Auxinok Brasszinoszteroidok Citokininek Gibberellinsav Makro és mikro tápelemek Florotanninok Poliaminok
Ezek a vegyületek egyenként vagy kombinációban számos kedvező élettani változást váltanak ki. A készítmény aktív alkotói szabályozzák és segítik a növény fiziológiai folyamatait és ez végső soron a termés mennyiségében és minőségjavulásában mutatkozik meg.
Felhasználása:
Szántóföldi kultúrák
levélkezelésére 2-3* l/ha mennyiségben, a tenyészidőszak alatt 1-2 alkalommal, 200-300 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva
 • tavaszi vetésű növényeknél 4-6 leveles korban, majd 14 nappal később
 • őszi káposztarepce és őszi kalászosok esetén
  • ősszel 4-6 leveles korban, a télállóság növelésére, amíg a talajhőmérséklet legalább 5 C-os
  • tavasszal repcében a vegetáció indulásakor, kalászosokban legkésőbb bokrosodáskor kijuttatva
Kertészeti kultúrákban
 • palántázott zöldségfélék kiültetés utáni beöntözésére (1 %-os töménységben), majd levélkezelésére 2-3* l/ha mennyiségben, a tenyészidőszak alatt 1-3 alkalommal (4-6 leveles korban, majd 14 naponként), 200-500 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva
 • magról vetett zöldségfélék levélkezelésére 2-3* l/ha mennyiségben, a tenyészidőszak alatt 1-3 alkalommal (4-6 leveles korban, majd 14 naponként), 200-500 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva
 • gyümölcs ültetvények levélkezelésére 2-3* l/ha mennyiségben, a tenyészidőszak alatt 3 alkalommal (sziromhulláskor, majd 14 naponta), 500-800 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva,
 • szőlő ültetvények levélkezelésére 2-3* l/ha mennyiségben, a tenyészidőszak alatt 3-4 alkalommal (5-10 cm-es hajtáshosszúságnál, majd 14 naponta), 400-800 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
Amit a tengeri algáról és a Kelpakról még tudni érdemes

Mitől más a “cellburst” sejtrobbantásos technológia?

A legtöbb tengeri alga feldolgozásakor vegyi anyagokat, hőt, darálást vagy fagyasztást alkalmaznak az aktív alkotóelemek kinyerésére. Ezek a módszerek a hasznos vegyületek jelentős részét lebonthatják. Az egyedülálló Kelpak hideg “Cellburst” eljárás az érzékeny összetevőket sejtszinten extrahálja, megőrizve őket, végül biztosítva a hatékony, konstans és megbízható végterméket.

Tartalmaz a termék hozzáadott tápelemeket?

A Kelpak “tiszta” algakoncentrátumot tartalmaz, a termékben természetesen megtalálható minimális mennyiségű tápelemek mellett hozzáadott tápanyag nincs. A felhasználó döntése, hogy mely és milyen mennyiségű tápelem(ek)et kever a termékhez az adott növénykultúra, fejlődési stádium és célzott beavatkozás szerint.

Tartalmaz-e a Kelpak szintetikus összetevőket?

A termékben kizárólag algából kinyert komponensek találhatók, amelyek rendkívül jótékony hatással bírnak a növény fejlődésére és egészségére. Számos olyan kedvező hatású vegyület megtalálható benne, amelyeket számottevő mennyiségben csak a tengeri algák tartalmaznak.

Használható-e a Kelpak más termékekkel (műtrágya, növényvédő szer) kombinálva?

A Kelpak a legtöbb műtrágyával, növényvédő szerrel és egyéb agrokémiai termékkel együttesen kijuttatható. A tankkeverék kémhatását 7 pH alatt szükséges tartani. A bekeverés sorrendjében a Kelpak legyen az utolsó. Vigyázni kell rá, hogy a termék koncentrációja ne csökkenjen permetezésnél 1:500, csepegtető öntözésnél 1:1000 alá.

Használható a Kelpak talajnélküli termesztésben?

A termék sikeresen alkalmazható hidroponikus rendszerekben. Optimális kijuttatása legfeljebb 1:1000 hígitásban, nem gyakrabban, mint 10 napos időközönként történjen! A tápoldat pH-ját 7 alatt kell tartani.

Hány alkalommal célszerű a Kelpakot egy tenyészidő alatt használni?

A Kelpak egyszeri alkalmazása szezononként nem feltétlenül biztosítja a termékben rejlő előnyök teljes skáláját. A termék “felébreszti” a növény anyagcseréjét, ezáltal elősegíti a növény aktív fejlődését. Ezért, bár a Kelpak egyszeri alkalmazás esetén is kifejti hatását, célrszerű a kezelést minden alkalommal megismételni, amikor a növény újabb szerveket fejleszt vagy intenzív növekedési szakaszba lép. Kérje szaktanácsadóink növényspecifikus javaslatait!

Túladagolható a Kelpak?

Valószínűtlen a Kelpak túladagolása, a termék nagy töménységben, akár 10%-ig is alkalmazható. Ezzel együtt javasolt az engedélyokiratban feltüntetett dózis és lémennyiség alkalmazása, ezen javaslatok több mint 40 év tapasztalatán alapulnak, biztosítva, hogy a felhasználó a befektetésének a lehető legjobb megtérülését érje el. Ugyancsak fontos betartani az ajánlott optimális alkalmazási időpontokat.

Mennyi ideig használható fel a felnyitott termék?

Felnyitás után a Kelpakot felhasználásig legfeljebb 3 hétig célszerű hűvös, száraz helyen tárolni. Mivel a Kelpak természetes forrásból készül, érzékeny a környezetben levő mikroorganizmusokra. Ezek a mikroorganizmusok felnyitás után felszaporodhatnak a termékben. Ez a Kelpak hatékonyságára nincs hatással, azonban az öntöző- vagy permetezőberendezések eltömődhetnek.

Alkalmazható-e a Kelpak műtrágya helyett?

Nem. A Kelpak olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek alkalmazásukkor elősegítik a növények természetes folyamatait, javítva a tápanyagfelvételt, a tápanyag-hatékonyságot, az abiotikus stressztoleranciát és/vagy a minőségi paramétereket. A Kelpak csak kis mennyiségű tápanyagot tartalmaz, és az ajánlott dózisban kijuttatva nem biztosít számottevő tápanyagmennyiséget a növény számára. Egyéb lombtrágyákkal együtt alkalmazva azonban a Kelpak fokozza azok hatékonyságát.

Mi az optimális napszak a Kelpak kijuttatásához?

A szisztemikus agrokémiai készítményekhez hasonlóan a Kelpakot akkor célszerű alkalmazni, amikor egyrészt a növény anyagcseréjében aktívabb, másrészt a környezeti feltételek kedvezőek. A túl meleg vagy túl hideg hőmérséklet gátolja az optimális felszívódást. A nedves levélfelület és az extrém száraz vagy párás körülmények szintén negatívan befolyásolják a növénybe való bejutást. Ezért a Kelpak alkalmazása kora reggel vagy késő délután (éjszaka) ideális, mikor a külső hőmérséklet mérsékelt és a szélsebesség 15 km/h alatti.

Hogyan kezeljük a stresszelt növényeket Kelpakkal?

A stressz jellegétől és a növény fiziológiai állapotától függően a növényeket lomb- vagy gyökérkezeléssel segíthetjük. A hervadt stresszes növények (só, aszály, napsütés, stb.) esetén javasoljuk a növény beöntözését 0,5–1% koncentrációban. A hervadt növények sztómái bezáródnak, ezért a lombozat kezelésekor a növény nem képes jelentős mennyiségű Kelpakot fölvenni. Egyéb stresszes állapot (jégkár, állati kártevők, betegség) esetén 0,3–0,5% koncentrációban alkalmazzuk a Kelpakot lombon keresztül.

Szükséges-e nedvesítőszer/pH-korrektor hozzáadása Kelpak használatakor?

pH-korrektor: Mivel a legtöbb növénykondícionáló aktívabb és könnyebben felvehető 4 és 7 közötti pH-nál, javasoljuk pH-korrektor használatát, amennyiben a tankkeverék pH-ja 7 feletti. Nedvesítőszer/tapadásfokozó: Használatuk előnyös, mivel növelik a Kelpakkal érintkező levélfelületet, és elősegítik a felszívódást. Tapadásfokozó termék feltétlenül ajánlott viaszos kutikulával rendelkező növények esetén (például hagyma).

Engedélyezett-e a Kelpak biotermesztésben való használata?

Igen, a termék a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanusítványával rendelkezik.

Jelent-e veszélyt a Kelpak a hasznos élő szervezetekre?

A Kelpak gyártása során nem használnak vegyi anyagokat vagy más káros adalékanyagot. A termék nem mutat káros hatást a méhekre, a madarakra, a halakra és az emlősökre sem.
Dózis: 2-3 liter/ha*
Kiszerelés: 5 liter, 20 liter
* Jelenlegi engedélyezett dózis 3 liter/ha, 2 liter/ha dózis engedélyezése folyamatban van