Gazdálkodj okosan
Precíziós növénytermesztés és környezetbarát termékek
HU | EN

Nutrino SuN

Magas hasznosulású kén nitrogénnel + CruSulf megtapadást- és felvételt segítő adjuvánssal

Danuba Nutrino Sun

A minőségi búza termesztéséhez magas fehérjetartalom szükséges. A fehérjék egyik fő összetevője a kén, nélküle a fehérjeszintézis leáll. A Nutrino SuN a piacon lévő egyik legmagasabb kéntartalommal rendelkezik!

Az olajos növények olajtartalmának emeléséhez is kén szükséges.

A növényben a nitrogén beépülés optimális kén koncentráció nélkül nem biztosított, így a nitrogén és a kén szinergista tápelemek, egymás hatását erősítik.

Dimetil-szulfon
A dimetil-szulfon (C2H6O2S) az ismert legtisztább kén forma, melyet emberi fogyasztásra és gyógyításra is használnak. Ez az azonnal felvehető, aktív kénforma segíti a növények kénigényének a leggyorsabb kielégítését, vagy a kénhiányok kezelését.
CruSulf adjuváns
A CruSulf adjuváns segít a Nutrino SuN-ban lévő ként és nitrogént a levél felületére ragasztani, hogy az onnan ne follyon le és ne mossa le a harmat vagy az eső. Ugyancsak segít abban is, hogy a levélen megtapadt nitrogén és kén minnél gyorsabban jusson be a levél belesejébe.
Felhasználható: szántóföldi- és kertészeti kultúrákban, különösen javasolt olajos növényeknél és minőségi búzatermesztés esetén
Hatóanyag:
N SO3
nitrogén kén
198 g/l 825 g/l
Dózis: 3-5 l/ha
Kiszerelés: 10 liter
Hasznos tudnivalók

Tudta, hogy a Nutrino SuN tartalmazza egyedül a legaktívabb kénformát a dimetil-szulfont?

A hagyományos ammónium tioszulfáttal szemben közel 50-szer hatékonyabb? Olyan tisztaságú, hogy élelmiszerekben is alkalmazzák kén pótlásra!

A kén a mezo elemek közé sorolt tápelem, holott a növényekben a mennyisége közel azonos a foszforéval.

Az hogy a szerepe csak mostanában értékelődött fel, az annak köszönhető, hogy a kénes üzemanyagok és a légszennyező gyárak hiányában kezdenek kiürülni a talajok kén tartalékai. Míg korábban a levegőből akár 30-50 kg/ha kén is bekerülhetett a talajba, addig ez manapság már csak 6-12 kg/ha. Ezért a kénigényes növényeket pl. repce, napraforgó, malmi búza, zöldségek … kéntrágyázni kell. A kultúrnövények kén igénye 15-70 kg/ha között változhat, az egyik legmagasabb a repcéé mely 50-70 kg/ha

A talajok felvehető kén tartalma a tizedére csökkenhet nagy adagú műtrágyázás vagy bizonyos növényvédő szerek használata során.

Ez a kutatók szerint azért alakul ki, mert gátolják a talajlakó mikroorganizmusok tevékenységét és szaporodását. Ez pl. csernozjom talajok esetében azt jelentheti, hogy a ként értéke 20 ppm-ről akár 1 ppm-re is lecsökkenhet. 10 ppm alatt nem megfelelő a kénellátottság

Tudta hogy a kénhiányt a fiatal leveleken lehet először felfedezni? Ez azért van, mert a növény csak nagyon nehezen tudja mobilizálni vagyis az öregebb levelekből a fiatalok felé szállítani.

A kén hiány tünetei könnyen összetéveszthetőek a nitrogén hiányéval, azonban a kénhiány a fiatal leveleken míg a nitrogén az öregebb leveleken mutatkozik meg elsőnek. Először a levél erek közötti szövetek mutatnak világosabb elszineződést, ami aztán átterjed a vékonyabb erekre is. Csak a főér és környéke marad zöld.

A talajban a kén hasonlóan mobil tápelem mint a nitrogén, így azt nagy adagban talajon keresztül pótolni kockázatos. Nagy esők lemoshatják alacsonyabb talajrétegekbe.

Érdemes a ként a növények számára több adagban kijuttatni és lombon keresztül is pótolni. Kén lombtrágyák közül a formulázott termékek hasznosulása lényegesen magasabb

A Nutrino Sun most Danubórral termékpárban is elérhető, ahol a Danubórt a termelő féláron kaphatja meg!

40 liter Nutrino SuN-hoz megvásárolt 10 liter Danubórhoz plusz 10 litert adunk ajándékba. Így a növénye a kén, nitrogén és bór mellet még molibdént is kap.
Kísérletek
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2017. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: Eurofins
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2018. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: Eurofins
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2012. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: SGS
Kísérlet helyszíne, időpontja: Egyesült Királyság, 2012. Nutrino SuN dózis: 5 l/ha. Kivitelező: SGS
Biztonsági adatlap letöltése