Legyen zöldebb a mezőgazdaság!
HU | EN

Asco Start

Mikrogranulált starter műtrágya 70% összes hatóanyaggal!

Danuba Asco Start

A legmodernebb, melegen granulált eljárással készül, így a tápanyagot a kompaktált mikrogranulátumokkal szemben nemcsak pár napig, hanem hetekig biztosítja a növény számára.

A melegen granulált eljárásnak köszönhetően a termék gömbölyű, homogén és nem porzik, így nem tömíti el a vetőgépet, mint sok olcsó kompaktált granulátum. Kalászos kultúrákban a vetőmagtartályban rétegezve vetőmaggal együtt kijuttatható.
  • A magas, 43% foszfortartalom dinamikus növekedést biztosít a kritikus első hetekben
  • 10% nitrogén a legfontosabb tápelem a növekedéshez a növény számára
  • 8% kalcium talajjavító és csírázás stimuláló
  • 8% kén foszfor mobilizáló hatású
  • 1% Zn támogatja a gyökér növekedést
Hatóanyag:
N P2O5 SO3 CaO Zn
nitrogén foszfor kén kálcium cink
100 g/kg 430 g/kg
(400 g/kg vízoldható)
80 g/kg
(60 g/kg vízoldható)
80 g/kg
(60 g/kg vízoldható)
10 g/kg
Mikor alakulhat ki foszfor hiány?
amennyiben alacsony a foszfortartalom a talajban (100 ppm alatt) Alacsony a talajhőmérséklet (15 fok alatt) így a talajban lévő foszfor nem felvehető Alacsony vagy túl magas a talaj pH és így a talajban lévő foszfor oldhatatlan vegyületek formájában lekötődik
Mi a szerepe a foszfornak?
Energiát szolgáltat az energia igényes folyamtokhoz pl. gyökeresedés vagy virágzás Nukleinsavak (RNS, DNS) és foszfolipidek építő eleme Több enzim aktivitását szabályozza A növény a foszfort elsősorban a vakuólumban (sejtnedv üreg) raktározza és onnan biztosítja a szükséges mennyiséget. Ha kevés a foszfor a növényben akkor ez a készlet ki is ürülhet. A foszfor a növény számára a nitrogén után a második legfontosabb tápelem, azonban a talajokban az elérhetősége jelentősen korlátozott. Meszes talajokban a kalciummal, míg savanyú talajokban pedig vassal és alumíniummal képezhet oldhatatlan vegyületeket. Így a talajoldatban a koncentrációja sokkal kisebb, mint amire a növénynek szüksége lenne. Így a növény kénytelen azt aktív transzporttal - plusz energia befektetéssel - felvenni. A növény foszfor felvételét képes nagyban támogatni a vele szimbiózisban élő Mikorrhiza gomba. Ilyenkor a sokkal kisebb, de sok százszoros hosszúságú Mikorrhiza gomba hifa fonalak felveszik a foszfort és “átadják” azt a növény számára. A növény pedig kész tápanyagokat, pl. cukrok és aminosavak adnak “cserébe”.
Mi a szerepe a cinknek?
egyik legfontosabb szerepe az auxin növényi hormon fokozása, melyet a mangán kompenzál, hogy az auxin szint ne legyen túl magas. Az auxin növényi hormon befolyásolja (katalizálja) a gyökér és a hajtásnövekedést. Így megfelelő cink tartalom nélkül a növény gyökere és hajtása nem nő meg optimális méretűre elengedhetetlen a nitrogén-anyagcsere folyamatokban cink hiányában áteresztővé vállnak a sejtmembránok, így több anyag (szacharózok, aroma anyagok …) jutnak ki mint ami ideális lenne. Ennek lehet csalogató hatása a rovarokra és mikroorganizmusokra
Kijuttatás módja:
A terméket a vetéssel egy menetben kell kijuttatni mikrogranulátum szóróval 20-30 kg/ha dózisban. Erős foszfor hiány és őszi vetésű növények esetén javasolt a magasabb dózis.
Dózis: 20 kg/ha
Kiszerelés: 20 kg zsák
Minőségét 5-30 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 36 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.