Legyen zöldebb a mezőgazdaság!
HU | EN

Tricho és Tricho B

Trichoderma harzianum gomba-spórát tartalmazó termésnövelő mikrobiológiai termék

Danuba Tricho
Trichoderma harzianum hiperparazita gombát tartalmazó készítmény, mely növeli a termést, erősíti a növény természetes immunrendszerét és segíti a szármaradványok lebontását.
Hiperparazita gombák
Képesek a többi gomba növekedését, terjeszkedését blokkolni vagy azokat elpusztítani. A Trichoderma gomba az egyik legaktívabb hiperparazita gomba nemzetség. Kiszorítja a a kultúrnövény gyökere közeléből a káros gombákat és olyan anyagokat is termelhetnek amik oldják a talajban lévő a növény számára felvehetetlen tápanyagokat.
Javasolt technológia:
A talajba kell bejuttatni, hogy a kultúrnövény gyökere közelében kitudja fejteni hasznos hatását. Ez lehet a talajra való kipermetezéssel és bedolgozással vagy a bedolgozást helyettesítheti 5-10 mm eső is, mely bemossa a terméket a gyökérzónába. Tömény műtrágya oldatokkal vagy gombaölő szerekkel együtt ne juttassuk ki.
Felhasználható:
A terméket az összes kultúrnövényben eredményesen lehet alkalmazni. Olyan növények esetében, ahol a káros gombák jelentős felszaporodására lehet számítani mint pl. napraforgó és repce esetében a Sclerotinia vagy a kukorica és búza esetében a fuzárium, kifejezetten javasolt a használata.
A zöldség kultúrákban szinte elengedhetetlen a használata, mivel ott a kedvező talajélet miatt a palántákat számos talajból támadó gomba veszélyezteti.
Szőlő és gyümölcs ültetvények telepítésénél az ültető gödörbe érdemes a Trichoderma használata, mivel ezzel a technológiával több növény fog kihajtani, megmaradni.
Hatóanyag: Trichoderma harzianum gomba 200 millió spóra / gramm
Dózis: 1-3 kg/ha
Kiszerelés:5 kg
Eltarthatóság: 1 év szobahőmérsékleten (28 °C fok alatt) napfénytől elzártan

Amit a Trichoderma harzianum gombáról és a Tricho -ról még tudni érdemes

Mit jelent az hogy hiperparazita gomba?
Ezen gombák képesek a többi gomba növekedését, terjeszkedését blokkolni vagy azokat elpusztítani. Ezen gombák közül a Trichoderma tömlősgomba-nemzetség képviselői a legígéretesebb jelöltek. A Trichoderma nemzetségre jellemző, hogy a táptalajon zöldszínű telepeket képeznek. Nagyon gyorsan növekednek és behálózzák a talajt.
Hogyan képesek a Trichoderma nemzetséghez tartozó gombák versengeni a többi gombával?
Rendkívül gyorsan képesek növekedni és behálózni a talajt, így kiszorítják a konkurens gombákat a tápanyagokért folytatott küzdelemben. Az hogy a kultúrnövény gyökere közeléből a Trichoderma kiszorítja a káros gombákat csak az egyik hatásuk. Nagyon sok Trichoderma faj termel olyan anyagokat, melyek blokkolják vagy elpusztítják a többi gombát, ilyen pl. gliotoxin, gliovirin, peptaibolok, 6-pentil-piron, viridin, alkoholok, ketonok, szeszkviterpének. A harmadik mód, ahogy a Trichoderma gombák hasznosak tudnak lenni a növénytermesztésben, hogy képesek parazitaként megtámadni és elpusztítani nagyon sok káros gombát mint pl. Alternaria, Armillaria, Botrytis, Fusarium, Monilia, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia és Verticillium
Mely Trichoderma fajok képesek ilyen káros gombákra kedvezőtlen hatást kifejteni?
Az eddigi kísérletek alapján a Trichoderma asperellum, T. atroviride, T. gamsii, T. harzianum, T. virens és T. viride fajokba tartozó gombatörzsek esetében tapasztaltak ilyen hatást.
Mit jelent az hogy 200 millió gomba-spóra?
A mikrobiológiai termékek hatását is nagyban befolyásolja annak hatóanyag tartalma. A gombák esetében CFU/g mértékegységet használjuk, mely az egy grammban lévő hasznos spórák számát adja meg. Ha egy gomba alapú termék koncentrációja lényegesen magasabb mint a többi terméké, akkor intenzívebb és gyorsabb hatást várhatunk, mivel nem kell napokat várni a gomba felszaporodására. A Tricho Trichoderma termékben a Trichoderma harzianum koncentrációja 200 millió grammonként. Érdemes mindig elolvasni a termék címkéjén a hatóanyag tartalmat.
Hogyan fejt ki termésnövelő hatást a Trichoderma?
A Trichoderma fajok a káros gombák semlegesítése mellett olyan anyagokat is képesek kiválasztani, amik oldják a talajban lévő a növény számára felvehetetlen tápanyagokat pl. foszfort, így támogatva a kultúrnövény növekedését. Ugyancsak jellemző rájuk, hogy növényi hormon-szerű anyagok termelésével fokozzák a kultúrnövény gyökerének a növekedését.
Hogyan erősítheti az immunrendszert a Trichoderma gomba?
A kultúrnövény a Trichoderma gomba közeledését gombatámadásnak fogja fel és fokozza az immunrendszer erősítését. Így a talajban lévő Trichoderma képes arra, hogy a levélen támadó gombákkal szemben is erősebbé tegye a kultúrnövényt. Ezt indukált szisztemikus rezisztenciának hívják.
Mi a szerepe a Trichoderma gombának a szármaradványok lebontásában?
A kukorica, búza vagy napraforgó nagymennyiségű szárát a talajban lévő mikroorganizmusok bontják le együtt. Ennek első “lépéseit” a gombák végzik, majd a baktériumok fejezik azt be és a szárból a növények számára felvehető tápanyag keletkezik. Ez egy hosszú folyamat, mely akár 2-3 évig is eltarthat. Ez gyorsabb, ha a talajban nagy a gombák és baktériumok száma/ koncentrációja, optimális a talajnedvesség és ideális a talajhőmérséklet (18-25 fok). A Trichoderma gomba talajba történő “oltásával” ezt a folyamatot tudjuk katalizálni! Miért ne bontanánk le gyorsabban a talajban a szármaradványokat?
Milyen dózist javasolt használni?
A Trichoderma gombák dózisa nagyban függ azok koncentrációjától. Általános irányelv, hogy ha nagyobb mennyiségben juttatjuk ki a mikrobiológiai termékeket, akkor gyorsabb és intenzívebb hatásra számíthatunk. A Tricho termékben lévő grammonként 200 millió gomba már 0,5 kg dózisban is képes jelentős pozitív hatást kiváltani, de még 3 kg-os dózisban is megfizethető a mezőgazdasági termelők számára.
Mennyi ideig képes a Trichoderma gomba pozitív hatását kifejteni?
A kijuttatás után rendkívül gyorsan kolonizálja a gyökérzónát majd 1-2 hónapig számíthatunk intenzív hatásra. Ez nagyban függ a talajnedvességtől és a talajhőmérséklettől. Később a Trichoderma koncentrációja újra lecsökken a talajban, ezért zöldségkultúrákban érdemes a kezelést megismételni.
Minőségét 5-25 fok között, közvetlen napfénytő védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 18 hónapig megtartja. A Danuba a termékeinek optimális hatásához, 25 fok alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.
Biztonsági adatlap letöltése Laborvizsgálati eredmény NÉBIH Engedély Okirat